Araç Arıza Tespit Cihazı Nasıl Kullanılır?

Arıza Tespit Cihazı ile Arıza Tespiti
Özet Başlıklar

Araç arıza tespit cihazı bir aracın neresinde arıza olduğunu tespit etmek için kullanılan bir cihazdır. Araçlar elektronik bir sisteme sahiptir. Bu sistem cihazlar tarafından kontrol edilebilir. Karışık devir sitemleri ve araç aksamları nedeni ile araç arıza tespit cihazları geliştirilmiştir. Peki araç arıza tespit cihazı nasıl kullanılır?

Arıza tespit cihazları özellikle parça değişimi gerektirmeyen arızalar için önemlidir. Gereksiz yere parça değişimi yapılmasını ve ekstra harcamaların önüne geçmek için oldukça önemli bir cihazdır.

Arıza Tespit Cihazı Nasıl Çalışır?

Aracın tüm aksamları motor kontrol ünitesine bağlıdır. Motor kontrol ünitesi bu aksamları sensörler ile kontrol eder. Sensörler komutları motor kontrol ünitesine iletir ve araç çalışır. Eğer araçta bir arıza meydana gelir ise sensörler çalışır ve arıza lambalarını yakar. Bu arıza lambaları aracın neyi olduğunu size ifade eden semboller taşır. Bu sembollerin ayrıştırılması da arıza tespit cihazları ile olur.

Arıza tespit cihazının çalışma prensibi arıza göstergesindeki sembollerin derinlerine inerek hata kodlarını ayrıştırması ile olur. Araç arızaları kodlar ile belirtilir. Her arızanın bir kodu vardır. Ancak bu arızaların kodun bulunduğu hangi bölgede olduğunu kestirmek zordur. Arıza tespit cihazı arıza kodunun neye karşılık geldiğini bulan bir cihazdır. İşte arıza tespit cihazının çalışma prensibi bu şekildedir.

Arıza Tespit Cihazı Nasıl Kullanılır?

Arıza tespit cihazını kullanmak için öncelikle bilgisayara ya da telefona aracın yazılımı yüklenmelidir. Araç tamiri yapan kişilerin cihazlarında bu yazılımlar yüklü olur.

Yazılımı yükledikten sonra  arıza tespit cihazı OBD’yi araca bağlıyoruz. Aracın debriyajının üstünde OBD soketi bulunur. Bu sokete arıza tespit cihazı takılır. 16 pinli olan sokete tek taraflıdır. Tek pozisyonlu şekilde cihazı takmalısınız.

OBD cihazını bağladıktan sonra kablo ya da wifi ile arıza tespit cihazı birbirine ulaşır. Bu sayede cihaz ve yazılım ortak bir şekilde çalışarak arızayı bulmaya çalışır.

Cihazları bağladıktan ve çalıştırdıktan sonra araç tanımlama yapılır. Soket takıldıktan sonra dijital ekran üzerinden aracı seçebilir ya da manuel olarak giriş yapabilirsiniz. Bu aşamada aracın marka, model, seri numarası, kasa tipi, yakıtı ve beygir gücü bilgilerini sisteme girmelisiniz. Ardından arıza tespit aşamasına geçilir.

Arıza Tespit Cihazı ile Arıza Tespiti

Araç Arıza Tespit Cihazı Nasıl Kullanılır
Araç Arıza Tespit Cihazı Nasıl Kullanılır

Motor kontrol ünitesi ile arıza tespit cihazı birbirine bağlandıktan sonra aracın tüm elektronik sistemleri dijital ekrandan izlenmeye başlar. Aracın kontrolü bu aşamadan sonra tespit cihazında olur. Arıza tespit cihazı ile araç lambalarını yakıp söndürebilirsiniz. Aracın motorunu cihaz ile çalıştırabilirsiniz.

Ayrıca araçta değiştirmek istediğiniz donanımları da arıza tespit cihazı ile değiştirmeniz mümkündür. Örneğin kapıların otomatik kilitlenmesi süresi, lambaların sönme süresi, klima kompresörü, yakıt pompası gibi donanımların zamanlamasını buradan yapabilirsiniz.

Bu işlemler sadece arıza tespit cihazının bağlanabildiği araçlara yapılabilir. Klasik elektrik tesisatı bulunan araçlara arıza tespit cihazı takmanız mümkün değildir.

Sonuç olarak arıza tespit cihazı test yaptıktan sonra arıza kodları verir. Bu arıza kodları hata kodu olarak ekrana yansır. Aracı tamir edecek kişi bu kodların ne anlama geldiğini bilir ve bu sayede onarımın aracın neresine yapılması gerektiğini bilir.

İkinci el araç tamiri için olmazsa olmaz bir cihaz olan arıza tespit cihazı ile aracın arızası kolay bir şekilde anlaşılır. Günümüzde bir çok tamirci arıza tespit cihazı kullanarak aracın arızasını kolay bir şekilde bulabilmektedir.

Aracımın Arıza Tespitini Kendim Yapmam Mümkün mü?

Evet aracın arıza tespitini kendiniz yapabilirsiniz. Bunun için bir kablo ve wifi bağlantısına ihtiyacınız olacaktır. Cep telefonunuza arıza tespiti yapmanız için bir program yüklemeniz gerekir. Bu program ile aracın kontrol ünitesine bağlanabilirsiniz. Bu sayede arıza tespiti yapmanız mümkündür.

Fakat araca müdahale edip komut vermeniz mümkün değildir. Aracın yazılımı farklı olduğu için işlem yapmanıza izin vermeyecektir. Ama aracın arızasını öğrenmek aslında bu kadar kolaydır.

“Araç Arıza Tespit Cihazı Nasıl Kullanılır?” gibi diğer içeriklerimiz için otomobil kategorisine göz atabilirsiniz.

Arıza Tespit Cihazının Faydaları Nelerdir?

Arıza tespit cihazının bir çok faydası bulunur. En önemlisi ise bu cihaz sayesinde aracın hiçbir parçasını sökmeden arızanın kaynağını bulabilirsiniz. Bu hem zaman kazanmanıza olanak sağlarken hem de aracı sökerken başka bir yerine zarar vermenizi önler.

Hem zahmetsiz hem de düşük bütçeli bir yatırımdır arıza tespit cihazı. Eğer arıza tespit cihazı kullanmadan aracın başka bir bölgesine zarar verirseniz sizin için çok daha masraflı olacaktır.

  • Düşük maliyetlidir.
  • Hızlı çözüm üretir.
  • Gereksiz işçilik önlenir.
  • Panik ile gereksiz parçaların sökülmesi önlenir.

Gördüğünüz gibi arıza tespit cihazları ile aracın hiçbir parçası sökülmeden arızanın kaynağına ulaşabilirsiniz. Bu hem zamandan tasarruf sağlar hem de aracın başka aksamlarına zarar vermenizi önler. Arıza tespit cihazları bu noktada hayat kurtarıcıdır. Siz de modern bir arıza tespit yöntemi olan arıza tespit cihazlarının avantajlarından yararlanmayı ihmal etmeyin.

İlginizi çekebilir:
Araba Termostat Arızası Nasıl Anlaşılır?
İkinci el araba fiyatları ne zaman düşer?
Temel Araç Bakımını Kendiniz Nasıl Yapabilirsiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

Temel Araç Bakımını Kendiniz Nasıl Yapabilirsiniz?
Temel Araç Bakımını Kendiniz Nasıl Yapabilirsiniz?
Araba Termostat Arızası Nasıl Anlaşılır
Araba Termostat Arızası Nasıl Anlaşılır?
Araç Arızaları Nasıl Önlenir
Araç Arızaları Nasıl Önlenir?
İkinci el araba fiyatları ne zaman düşer?
İkinci el araba fiyatları ne zaman düşer?
Elektrikli Araba Şarj Maliyeti Detaylı Bir İnceleme
Elektrikli Araba Şarj Maliyeti: Detaylı Bir İnceleme