Temel Araç Bakımını Kendiniz Nasıl Yapabilirsiniz?

Özet Başlıklar

Araç sahipleri güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşamak isterler. Bu yüzden araçların bakımının düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Eğer yapılmaz ise araç arızası kaçınılmazdır. Araç arızası tüm araç sahiplerinin korkulu rüyasıdır. Peki temel araç bakımını kendiniz nasıl yapabilirsiniz?

Eğer araç sahipleri temel araç bakımın nasıl yapıldığını bilirse aracını daha uzun yıllar konforlu bir şekilde kullanabilir. Bu yüzden temel araç bakımı nasıl yapılır öğrenmelisiniz. Bu sayede aracınız daha az arızalanır ve daha az masraf çıkarır.

Şimdi sizlerle ikinci el araç periyodik bakımı ile ilgili detaylı bilgi vereceğiz. Bu rehberi inceleyerek aracınızı arızalanmadan daha uzun süre kullanabilirsiniz ve aracınızın kullanım ömrünü arttırabilirsiniz.

3 İşlem ile İkinci El Araç Periyodik Bakımı

İkinci el araç periyodik bakımı yapılırken aracın dizel ya da benzinli olması bakım prosedürlerini değiştirecektir. Bu nedenle öncelikle aracınızın yakıtını doğru sınıflandırmak gerekir. Şimdi sırası ile ikinci el periyodik araç bakımı nasıl yapılır inceleyelim.

İkinci el araçların periyodik bakımına öncelikle motor yağı değişimi ile başlanır.

5 Aşamada Motor Yağı Değişimi

5 Aşamada Motor Yağı Değişimi
5 Aşamada Motor Yağı Değişimi
  1. Aracı Havaya Kaldırın ve Yağını Boşaltın: Öncelikle aracın yağını boşaltmanız gerekiyor. Bu yüzden aracın havaya kaldırılması ve karter tıpasının açılaması gerekiyor. Bir kriko yardımı ile aracı hava kaldırabilirsiniz. Lakin düşme ihtimalini düşünerek destekleyici malzemeler ile aracı sabitleyiniz. Eğer imkanınız var ise profesyonel bir tamircide aracı havaya kaldırmanızı öneririz. Daha güvenli olacaktır.
  2. Aracı Kaldırdıktan Sonra Motorun Soğumasını Bekleyin:Araç havadayken motorun soğuk olması gerekir. Yani tapa açıldıktan sonra boşalan yağın soğuk olması gerekir. Bu yüzden motor soğuduktan sonra işlem yapınız. Eğer motor soğumadan karter tapasını açarsanız sıcak yağ sıçrayarak sizi yakacaktır.
  3. Karter Tapasını Açın: Motor yağı nasıl akıtılır merak ediyorsanız cevabı burada bulabilirsiniz. Araç havadayken arabanın altındaki tapayı göreceksiniz. Bu tapa aracın yağ sızdırmaması için gereklidir. Tapayı açmadan alta bir kova koyun ve yağın doğayı kirletmesine izin vermeyin. Tapanın cıvatasını oynatmadan kapağı açınız ve içeriye doğru ittiriniz. Ardından tapayı geri çekerek motor yağının boşalmasını sağlayabilirsiniz. Çıkan atık yağı benzinliklere vererek geri dönüşüm sağlayabilirsiniz.
  4. Aracın Yağ Filtresini Çıkartın: Her aracın yağ filtresi başka yerdedir. Önemli olan bu filtreye kolay ulaşılıp ulaşılamayacağıdır. Eğer kolay ulaşılabilir bir yerde ise çıkarın. Bunun için ağ filtresi sökme aparatına ihtiyacınız olacak. Uygun fiyata sahip olabileceğiniz bu aparatla motoru kirletmeden filtreyi sökünüz. Son olarak işlem bitince karter tıpasını güvenli bir şekilde yerine takınız. Ardından yeni yağ filtresini takmak için yeni aldığınız motor yağıdan filtreye sürün ve yerine yerleştirin. Bu işlem bir dahakine filtreyi kolay çıkarmanızı sağlayacak. Filtreyi 20Nm tork değerinde sıkın. Elinizde kolay bir şekilde sıkabilirsiniz.
  5. Yeni Motor Yağını Aracınıza Koyun: Motor yağını yenilerken aracınıza uygun olan motor yağı almayı ihmal etmeyin. Sanayilerde bile buna dikkat edilmiyor. Bu yüzden sorun yaşayabilirsiniz. Motor yağını yeteri kadar doldurduktan sonra kapağı kapatıp işlemi bitirebilirsiniz.

Araç Hava Filtresi Değişimi

Araç hava filtresi yakıtın tepkimeye girmesi için gerekli havayı süzme görevi görür. Yani motorun en önemli parçalarından biridir. Eğer filtre tıkanırsa motor gücü düşer. Bu da aracın performansını kötü anlamda etkiler.

İkinci el araçlarda hava filtresi değişimi oldukça basittir. Eski hava filtresini yerinden sökerek yenisini takmanız yeterlidir.

“Temel Araç Bakımını Kendiniz Nasıl Yapabilirsiniz?” gibi diğer içeriklerimiz için otomobil kategorisine göz atabilirsiniz.

Araç Polen Filtresi Değişimi

Polen filtresi aracın klima sistemine bağlıdır. Dışarıdan gelen havayı süzerek arınmasını sağlar. Yani dışarıdan gelen hava toz ve kirden arınarak size ulaşır. Her aracın polen filtresi başka bir yerdedir. Genellikle torpidonun alt kısmında bulunan bu yere aracın kabininden ulaşmanız mümkündür. Aracın servis manueli size yerini kolayca gösterecektir.

Polen filtresini değiştirmek için eskisini söküp yenisini takmak yeterlidir.

Tüm bu işlemlerden sonra temel araç bakımını kendiniz yapmış olursunuz. Aracı kullanmadan önce motor yağının akıp atmadığını kontrol ederek süreci tamamlayabilirsiniz. Bu basit adımlar ile ikinci el araç bakımı kolay bir şekilde yapılabilir. Bu sayede aracınızı daha uzun süreli ve servis görmeden kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir:
Araç Arızaları Nasıl Önlenir?
Araba Termostat Arızası Nasıl Anlaşılır?
Araç Arıza Tespit Cihazı Nasıl Kullanılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

Arıza Tespit Cihazı ile Arıza Tespiti
Araç Arıza Tespit Cihazı Nasıl Kullanılır?
Araba Termostat Arızası Nasıl Anlaşılır
Araba Termostat Arızası Nasıl Anlaşılır?
Araç Arızaları Nasıl Önlenir
Araç Arızaları Nasıl Önlenir?
İkinci el araba fiyatları ne zaman düşer?
İkinci el araba fiyatları ne zaman düşer?
Elektrikli Araba Şarj Maliyeti Detaylı Bir İnceleme
Elektrikli Araba Şarj Maliyeti: Detaylı Bir İnceleme