Araç Arızaları Nasıl Önlenir?

Özet Başlıklar

Sıfır ya da ikinci el araç fark etmeksizin her araçta arıza yaşanabilir. Bu nedenle aracınızı kullanırken arıza işaretlerini dikkatli bir şekilde takip etmeniz gerekir. Aracınıza aşina olmak ve tanımak muhtemel arızaları önleyecektir. Ya da arıza olsa bile hemen fark etmenizi ve tamir etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca aracınızın bakımlarını düzenli bir şekilde yaptırarak da anlık arızaların önüne geçebilirsiniz. Peki araç arızaları nasıl önlenir?

Araç Arızalarına Neden Olan Nedir?

Araç Arızalarına Neden Olan Nedir
Araç Arızalarına Neden Olan Nedir

Araç arızalarına neden olan şey genellikle bakım prosedürlerinin dikkatli bir şekilde yapılmamasıdır. Eğer bilgi sahibi değilseniz bile kendiniz aracın temel bakımını yapabilirsiniz. Motor yağı değişimi, hava filtresi değişimi ve polen fitresi değişimi ile aracın temel bakımlarını tamamlayabilirsiniz.

En Sık Rastlanan 7 Araç Arızası

En sık rastlanan 7 araç arızası aşağıdaki gibidir;

1.Araç Aküsünün Arızalanması

En çok duyduğumuz şeylerden biridir akü bitti cümlesi. Aracın marşa basıldığı halde geç çalışması akünün arızalı ya da bitik olduğu anlamına gelir. Eğer araç hiç çalışmıyorsa akü tamamen bitmiş demektir. Araç aküsünün bitmesinin en önemli sebebi aracın uzun süre çalışmamasıdır. Ayrıca farlar açık unutulursa da akü kısa sürede biter. Aracın aküsü kullanırken bittiyse başka araçtan aracınıza akü çekebilirsiniz.

Bunun yanı sıra akü bakımını düzenli yapmak veya yeni bir akü taktırarak sorunu çözebilirsiniz.

2.Araba Göstergelerinin Arızalanması

Araç ikaz lambaları ön panelde bulunur. Bu gösterge lambaları herhangi bir arıza olduğunda sizi uyarır. Örneğin bu göstergeler cam sıvısı düşük, direksiyon arızalı, akü arızalı, kemer bağlı değil, kapı açık, bagaj açık gibi uyarılar ile güvenli bir şekilde aracı kullanmanız için dizayn edilmiştir. Araba gösterge arızalarının ne anlama geldiğini bilmeniz aracınız arızalandığında anlık müdahale etmenizi kolaylaştırır.

3.Araç Debriyajının Arızalanması

Debriyaj sertliği en sık yaşanan araç arızalarından biridir. Zamanla debriyajın aşınması, telinin kopması ya da paslanması bu arızaya neden olur. Debriyaj arızasının çözümü için debriyaj yağı kullanılabilir. Debriyaj telini ise ancak bir usta değiştirebilir.

Debriyaj ile ilgili bir diğer sorun ise debriyaj balatası arızasıdır. Bu aracın kullanım ömrüne göre değişir. Aracın durma mesafesindeki artış, debriyajın titremesi ve fren balatasından ses gelmesi debriyajın kullanım ömrünün dolduğuna işarettir. Aracı servise götürerek debriyajı değiştirmeniz gerekebilir.

4.Araç Şanzımanının Arızalanması

Aracın şanzımanının arızalandığını vites geçişlerinde zorluk yaşıyorsanız anlayabilirsiniz. Eğer şanzıman bitmiş ise senkromeç değişmesi gerekir. Şanzıman arızaları aracın kullanım ömrünü etkiler. Bu yüzden düzenli bakım ve dikkatli kullanım gerekir. Eğer şanzıman bozulur ise uzman servislerden yardım alabilirsiniz.

5.Araç Motorunun Arızalanması

İkinci el araçlarda motor arızası motorun aşırı ısınması ve güç kaybetmesi ile anlaşılır. Ayrıca motor soğutma suyunun bitmesi, kayış kopması ve radyatör tıkanıklıkları da motoru aşındırır. Bu nedenle aracın motoru soğuduktan sonra servisten destek alarak tamir ettirmeniz gerekir.

Araç motoru güç kaybeder ise yakıt tüketimi artar. Ayrıca araç çok sesli çalışır. Bu nedenle motor arızaları oldukça önemlidir. Aracın satış fiyatı üzerinde de etkilidir.

“Araç Arızaları Nasıl Önlenir?” gibi diğer içeriklerimiz için otomobil kategorisine göz atabilirsiniz.

6.Araç Klimasının Arızalanması

Araç klimasının arızalanması sıklıkla olur. Klima soğutmaz ya da ısıtmaz ise bir sorun var demektir. Genellikle klima gazının bitmesi bu arızaya neden olur. Teknik servis klima gazını değiştirerek sorunu çözebilir.

Klimanın düzenli bakımı ve radyatör temizliği klima arızalarını önler.

7.Araç AKS Arızalanması

AKS aracın dönmesini sağlayan makinelerdir. AKS arızalarının en sık yaşananı aks eğilmesi ve aks kırılmasıdır. Önden çekiçli araçların AKS keçesinin deforme olması da yaşanan bir diğer durumdur. AKS arızası yağ kaçağına neden olur ve süreç fren arızasına dönüşür. Bu yüzden aracın AKS bakımı düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

İlginizi çekebilir:
İkinci el araba fiyatları ne zaman düşer?
Temel Araç Bakımını Kendiniz Nasıl Yapabilirsiniz?
Araç Arıza Tespit Cihazı Nasıl Kullanılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

Arıza Tespit Cihazı ile Arıza Tespiti
Araç Arıza Tespit Cihazı Nasıl Kullanılır?
Temel Araç Bakımını Kendiniz Nasıl Yapabilirsiniz?
Temel Araç Bakımını Kendiniz Nasıl Yapabilirsiniz?
Araba Termostat Arızası Nasıl Anlaşılır
Araba Termostat Arızası Nasıl Anlaşılır?
İkinci el araba fiyatları ne zaman düşer?
İkinci el araba fiyatları ne zaman düşer?
Elektrikli Araba Şarj Maliyeti Detaylı Bir İnceleme
Elektrikli Araba Şarj Maliyeti: Detaylı Bir İnceleme